Sezon na sok z brzozy rozpoczęty. Naturalny napój leczniczy zwiększa między innymi odporność.

Sezon na sok z brzozy rozpoczęty. Naturalny napój leczniczy zwiększa między innymi odporność.

2 kwietnia 2020 0 przez Paweł Reducha

W najbliższych dniach mamy znakomitą okazję na pozyskanie z pnia brzozy soku, który znany jest jako oskoła. Jak się okazuje, płyn ten pełen jest niezwykle wartościowych składników. Między innymi wzmacnia on odporność, której w czasie pandemii bardzo potrzebujemy.

Sok, który wyglądem przypomina wodę i ma słodkawy posmak, zawiera:

  • potas
  • magnez
  • fosfor
  • wapń
  • żelazo
  • miedź
  • aminokwasy
  • witaminy z grupy B
  • kwas askorbinowy (witamina C)
  • sole mineralne

Otrzymuje się go przez nacięcie pnia lub gałęzi brzozy wczesną wiosną. Z małego drzewa można pozyskać do 5 litrów soku dziennie, a z większych okazów nawet do 15 litrów. Sok najlepiej pozyskiwać właśnie w obecnym okresie na przełomie marca i kwietnia gdy na drzewach nie ma jeszcze liści. To ograniczenie czasowe wiąże się z transportem składników odżywczych z korzeni do korony drzewa.

Sok z brzozy w związku z zawarciem mnóstwa witamin i minerałów wzmacnia odporność, przeciwdziała anemii, pomaga przy zwalczaniu chorób układu moczowego, ponieważ działa moczopędnie i redukuje niebezpieczeństwo pojawienia się kamieni nerkowych oraz wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego czy poprawia stan włosów i skóry.

Jak widzimy ten niedoceniony napój, ma mnóstwo zastosowań i właściwości. Jest on łatwodostępny w sklepie, ale warto spróbować uzyskać go samemu. Dlatego jeśli macie gdzieś w pobliżu brzozę spróbujcie go wydobyć i zobaczcie, jak smakuje. Do tego potrzebna wam będzie jedynie butelka i kawałek niewielkiej plastikowej rurki.

Zródło: Wikipedia, poradnikzdrowie, meteolu